• Lise

Grenzen

Bijgewerkt: 10 sep 2019

Wat zijn grenzen en hoe geef je die aan?Grenzen overschrijden

In een gesprek met mijn coachee vertel ik hoe ik een jaar geleden een hersenschudding had, en ik goed moest gaan opletten waar mijn grenzen waren; werd ik niet te moe, kwam er teveel op mij af, had ik al hoofdpijn. Wanneer ik moe werd of hoofdpijn kreeg, dan herkende ik dit niet gelijk. Maar ik werd chagrijnig en was snel boos op mijn kinderen. Niet eerlijk natuurlijk.

Grenzen leren kennen

Ik ben op dat soort momenten gaan checken bij mijzelf: welke grens word er overschreden? En wat kan ik daaraan doen? Wat eten, rust nemen, of iets anders.

Waar ligt mijn grens en wie overschrijd die op dit moment? En dat kun je dus ook zelf zijn. We kijken snel buiten onszelf maar vaker ligt de oorzaak in onszelf. Dit is lastig om te accepteren omdat we graag het slachtoffer of de aanklager zijn. Bij beide rollen kunnen we een ander de schuld geven.


Woman holding her hand up in a stop signal

Hoe grenzen aangeven?

Recent ben ik begonnen met yoga nidra. Dan zeg ik van tevoren dat ik een yoga dutje ga doen. Ik doe mijn koptelefoon op, ga liggen en luister alleen nog maar naar de yoga nidra. Mijn kinderen weten heel goed dat ik op dat moment even kies voor mijzelf. Wanneer de yoga nidra klaar is, heb ik weer alle aandacht voor hun en kan ik al hun vragen en behoeftes beantwoorden.

Dit is niet vanzelf zo gegaan. De eerste keer dat ik yoga nidra deed, voelde ik de vingertjes van mijn jongste op mijn schouder tikken en hoorde ik zacht gefluister: mama, mama... mamaah. In de loop van de tijd hebben ze geleerd dat ik even tijd voor mezelf neem en er daarna weer ben voor hun. Ik heb mijn grens daarbij goed aangegeven, en zij respecteren die.

Iedereen heeft Grenzen en jij dus ook. Leer waar jouw grenzen liggen en hoe je die kunt aangeven. Dit kan op een liefdevolle manier, ook naar jezelf.

En wanneer je jouw grenzen duidelijk communiceert dan zullen anderen die respecteren. De mensen die over je grenzen heen blijven gaan kun je uit je leven laten. Je kunt die relatie verbreken. Of op zijn minst op een laag pitje zetten.#Grenzen #Yoga #Yogacoaching #Coaching #PracticeLifeOnYourMat

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Follow

  • Houzz Social Icon

Lise Leeft

Contact

Adres

Ravelstraat 23 2324XX Leiden, Netherlands

0619194800

©2019 by Lise Leeft