• Lise

Hoe vaak per week yoga?

Bijgewerkt: 10 sep 2019

Hoe vaak per week moet ik eigenlijk yoga doen? Dit is een vraag die ik vaak krijg tijdens mijn lessen. Het korte antwoord: 1 keer per week 10 minuten is al heel mooi.

Het lange antwoord is iets gecompliceerder.


Yoga pose - a forward fold


Yoga bestaat namelijk niet alleen uit asana (de houdingen) maar ook uit meditatie, ademhaling en zelf regels voor do's en don'ts (yama en niyama). Hieronder ga ik op ieder onderdeel verder in.


Meditation mala

Meditatie

Meditatie kent bijna iedereen wel van mindfulness en anti stress workshops. Ook op sportscholen en zelfs op kantoor word het tegenwoordig veel gedaan. Het heeft dan ook veel voordelen: het verlaagd de bloeddruk, verminderd depressie en stress, en het versterkt je immuunsysteem.


Je kunt het overal doen; je hoeft je er niet voor om te kleden; je hebt niemand anders nodig; en je bepaald zelf hoe lang je mediteert. Met zelfs een paar minuten kun je al een groot effect bereiken.
Breath

Ademhaling

Er zijn vele verschillende ademhalingsoefeningen; om warmer te worden, om af te koelen, om rustiger te worden en om meer balans te krijgen. Deze oefeningen duren vaak iets langer, tussen de 5 en 10 minuten minimaal. Maar ook dit kun je overal en op ieder gewenst tijdstip doen. Het grootste voordeel is dat je met een goede ademhaling je metabolisme kunt versnellen. Dit heeft weer allemaal bijkomende voordelen (gaver huid, minder moe, lagere bloeddruk en hartslag).


Yama & niyamas

De yama en niyama zijn een set leefregels die aangeven wat je niet mag doen en wat je moet doen.


De yama bestaan uit vijf geloften:

(a) ahimsā (geweldloosheid),

(b) satya (waarheid),

(c) āsthēya (niet stelen),

(d) brahmachārya (kuisheid)

(e) aparigraha (niet bezitzuchtig zijn).


De niyamas bestaat uit vijf voorschriften:

(a) shaucha (reinheid, zuiverheid),

(b) santōsha (tevredenheid),

(c) tapas (soberheid, ascese),

(d) svādhyāya (zelfbeschouwing, introspectie) (e) īshvarapraņidhāna (devotie en overgave aan God).


Dit is te vergelijken met de tien geboden. Leefregels om tot een hoger bewustzijn te komen. Je word bevrijd van negatieve gedachtes en gewoontes en komt tot zelfverwerkelijking of zelfrealisatie. Je bereikt de eenheid met jouw God.


Yoga pose - reverse plank

Asana

De lichaamsoefening heb ik express tot laatst bewaard. Het is namelijk zo dat het beoefenen van de asana's altijd samengaat met ademhaling. Het vraagt focus en concentratie en werkt dus meditatief.

Hier komen dus ook de niyama en yama aan bod. Jezelf niet met andere vergelijken, niet jaloers zijn op wat anderen kunnen, niet verder gaan dan wat jouw lichaam aangeeft wat de grenzen zijn.


Alles zit dus in 1 yoga practice. Dit lijkt in het begin erg veel en aan een beginnende yogi zou ik ook nooit vragen om op alles te letten. De asana's op zich zijn dan al genoeg.


Conclusie

Denk er niet teveel over na. Probeer in je agenda 10 minuten in te plannen voor of na werk. Je zult je daarna lekker in je vel voelen en het neemt niet veel tijd in beslag.


Gedurende de dag zijn er genoeg momenten dat je even aan je ademhaling kunt denken en ben je onbewust bezig met de yama en niyama en misschien nog een minuutje mediteren terwijl je koffie pakt.


567 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Grenzen

Follow

  • Houzz Social Icon

Lise Leeft

Contact

Adres

Ravelstraat 23 2324XX Leiden, Netherlands

0619194800

©2019 by Lise Leeft